Wanneer heb je een leesbril nodig?

Wanneer heb je een leesbril nodig?

Op een gegeven moment merk je dat je de krant iets verder weghoudt om beter de letters scherp te krijgen. Is dat het moment om tot aanschaf van een leesbril over te gaan? Of verpest je daarmee je ogen en kan je het beter uitstellen? In dit blog gaan wij dieper in op de leesbril feiten en fabels.

Gaan we steeds slechter zien?

Uit cijfers van het CBS (2012) blijkt dat 61% van de Nederlanders een hulpmiddel [ lees, leesbrilletje ] gebruikt bij het lezen of zien. Er zijn geen actuele cijfers beschikbaar, maar als we kijken naar 2001 waar 57% een bril of contactlezen nodig had, zien we daar een lichte stijging in.

Deze toename komt niet omdat we met z’n allen slechter gaan zien, maar omdat de bevolking van 40-plussers groeit. En dat is de leeftijd dat onze ogen verslechteren. Hoe ouder je wordt, hoe sneller je naar een visueel hulpmiddel grijpt. Wat is de ideale leeftijd om met een leesbril te beginnen? Wanneer heb je een leesbril nodig?

Smartphone schadelijk voor ogen.

Niet alleen 40-plussers maar ook jongeren hebben vaker een bril nodig. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat de hele dag op je kleine smartphone scherm turen slecht is voor je ogen, ook al hebben smartphones diverse tools om de schermtijd te beperken. 

Wanneer heb je een leesbril nodig?

Feiten en fabels.

In de volksmond wordt verondersteld dat als je eenmaal begint aan een leesbril, je niet meer zonder kan. Je maakt je ogen lui en je zicht wordt er alleen maar slechter op. Om die reden stellen veel mensen de eerste aankoop van een leesbril uit. Maar is deze veronderstelling waar of kunnen we dit naar het land van fabelen verwijzen?

Ouderdomsverziendheid. [ Presbyopie ]

Dit is de naam van de oogafwijking waarbij je dichtbij minder goed ziet, ook wel presbyopie genoemd. Als de leeftijd toeneemt, neemt de elasticiteit van de ooglens af. De ooglens wordt stugger waardoor het moeilijker is om de lens te bollen voor een scherp beeld op korte afstand. Een leesbril buigt de lichtstralen, hierdoor krijgt de ooglens hulp bij het bollen en wordt het zicht scherper.

Wanneer leesbril leeftijd? Dit is meestal na je 40e maar dit geldt niet voor iedereen.

Wanneer heb je een leesbril nodig? Misschien wel na het lezen van dit artikel. Bekijk onze leesbrillen

De lees afstand neemt toe.

De normale leesafstand is 30 cm. Naarmate we ouder worden, neemt de scherpte op deze afstand af, met als gevolg dat de tekst verder weg wordt gehouden. Hoe ouder je wordt, hoe meer die lengte toeneemt. De tijdspanne waarin dit gebeurt en de correctie die nodig is om scherp te kunnen zien, is persoonsgebonden.

Leesbril sterkte tabel

Verandert een leesbril jouw sterkte?

Een leesbril verandert niet de sterkte, zegt professor Luyten, Hoogleraar in de Oogheelkunde van Universiteit Leiden. Een bril corrigeert alleen de lichtstralen die het oog krijgt. Een te sterkte leesbril is dan ook niet schadelijk voor de ogen, maar zal het zicht ook niet corrigeren. De leesbrilletjes drager ziet alleen wazig en de kans op hoofdpijn is aanwezig. Hoe sterkte leesbril bepalen? Klik hier voor de leestest. 

Uit cijfers van het CBS (2012) blijkt dat 61% van de Nederlanders een hulpmiddel gebruikt bij het lezen of zien

Is een lagere sterkte beter op de langere termijn?

Is een leesbril slecht voor je ogen? Ook heerst er de opvatting dat een lagere sterkte beter is voor het zicht op langere termijn.

Deze theorie blijkt onjuist te zijn en dat wordt onderbouwd door een studie in 2002. Hierbij werd een groep kinderen tussen de 9-14 jaar in twee groepen verdeeld. Een groep kreeg een passende sterkte en de andere groep een lagere sterkte dan ze nodig hadden. Twee jaar later bleek dat juist bij deze laatste groep de ogen verslechterd waren.

De conclusie is dan ook dat slechter zicht onvermijdelijk is op latere leeftijd. Onderstaande tabel laat zien dat naarmate de leeftijd toeneemt, de sterkte dat ook doet, of je nu wel of geen leesbril draagt.

De vraag blijft dan: Wanneer heb je een leesbril nodig? en is een goedkopere leesbril slechter is dan een aangemeten bril? Ook hier over zijn de nodige misvattingen.

Leesbril.nl heeft leesbrillen in leesbril sterkte +0.25 tot en met +6. Bekijk hier de collectie

Is een kant-en-klare leesbril slechter dan een aangemeten leesbril?

Een leesbril dient aan bepaalde eisen te voldoen. Deze zijn in Europese richtlijnen vastgesteld. Hierin worden normen gesteld aan de sterkte, de pupilafstand en aan de hoogte en afstand van het centrum in de glazen. Je zou denken dat een aangemeten bril door de opticien deze garantie biedt.

Helaas is een duurdere door de opticien aangemeten leesbril geen zekerheid voor een goede leesbril, zo blijkt uit de leesbrillentest van de consumentenbond, oktober 2011. De test bestond uit 100 leesbrilletjes afkomstig van verschillende leveranciers, zowel aangemeten als kant-en-klare leesbrillen. Hiervan voldeden 73 leesbrillen aan de eisen en 27 van deze brillen deugden niet, waarvan een deel bij de opticien vandaan kwam.

De conclusie van de consumentenbond is dan ook dat je heel goed een kant-en-klare leesbril kunt aanschaffen. Lees hier meer tips over het kopen van een leesbril

Leesbril. Is dit plus of min?

Een bril voor veraf of dichtbij?

Een bril met plus-sterkte is een bril voor dichtbij, voor mensen met verziendheid. Verziend betekent dat je veraf scherp ziet, maar dichtbij niet. Leesbril.nl verkoopt Leesbrillen met Plus sterkte.

Een bril met min-sterkte is een bril voor veraf, voor mensen met bijziendheid. Bijziend betekent dat je dichtbij scherp ziet, maar veraf niet.

Leesbril.nl Webshop

Bronnen: BBC/ LUMC via Radar – ww.oogartsen.nl- Wikipedia; Ouderdomsverziendheid – Consumentenbond; test goedkope leesbrillen.

De auteur van Wanneer heb je een leesbril nodig? is Sandra Boeziek van B.Schrijversbureau

Wanneer heb je een leesbril nodig?

Op een gegeven moment merk je dat je de krant iets verder weghoudt om beter de letters scherp te krijgen. Vaak is dat het moment om tot de aanschaf van een leesbril over te gaan.

Een Leesbril. Is dit plus of min?

Een bril met plus-sterkte + is een bril voor dichtbij, voor mensen met verziendheid. Dit is een Leesbril.
Een bril met min-sterkte is een bril voor veraf, voor mensen met bijziendheid. Bijziend betekent dat je dichtbij scherp ziet, maar veraf niet.

Wat is ouderdomsverziendheid?

Dit is de naam van de oogafwijking waarbij je vanaf ongeveer 40 jaar dichtbij minder goed ziet, ook wel presbyopie genoemd. Als de leeftijd toeneemt, neemt de elasticiteit van de ooglens af. Een leesbril buigt de lichtstralen, hierdoor krijgt de ooglens hulp bij het bollen en wordt het zicht scherper.

Is een kant-en-klare leesbril slechter dan een aangemeten leesbril?

Een kant-en-klare leesbril dient aan bepaalde eisen te voldoen. Deze zijn in Europese richtlijnen vastgesteld. Hierin worden normen gesteld aan de sterkte, de pupilafstand en aan de hoogte en afstand van het centrum in de glazen. De conclusie van de consumentenbond is dan ook dat je heel goed een kant-en-klare leesbril kunt aanschaffen.

Post a Comment

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief en krijg
25% Korting
op je eerste aankoop

Profiteer maandelijks van exclusieve Sale & Outlet acties met hoge kortingen
INSCHRIJVEN

25% korting op je eerste aankoop!

Schrijf je in op de maandelijkse nieuwsbrief.
Inschrijven
close-link