Koop nooit een goedkope leesbril! Of toch wel?

Koop nooit een goedkope leesbril. Of toch wel?

Je hebt vast wel eens gehoord dat goedkoop, duurkoop is. Dat je van goedkope leesbrillen hoofdpijn krijgt, de kwaliteit slecht is, de pootjes van leesbrilletjes zomaar afbreken, dat de sterkte op de verpakking niet de sterkte is, etc. etc. Allemaal argumenten om vooral geen goedkope leesbril te kopen. Maar kloppen deze wel?

Waarom je heel goed een goedkope leesbril kunt kopen. Leesbril.nl zocht het uit.

Preken in eigen parochie

Zoals je weet, verkoopt Leesbril.nl betaalbare leesbrillen. Een artikel om bovenstaande argumenten te weerleggen, is natuurlijk in ons voordeel.

En we kunnen ons voorstelen dat dit niet objectief overkomt.

Daarom wil ik hier benadrukken dat we ons echt goed ingelezen hebben. We hebben allerlei onderzoeken, statistieken en rapporten doorgelezen, voordat we dit artikel schreven. En een van de dingen die ons opviel was dat de onderzoeken die pleiten voor aangemeten leesbrillen in bijna alle gevallen in opdracht van een opticien zijn.

Leesbril.nl heeft alle voor- en nadelen op een rijtje gezet, inclusief bronvermelding om tot zo’n eerlijk mogelijk artikel te komen.

Ooglens verslapt

Ouder worden, betekent ook dat de soepelheid van de ooglens achteruitgaat. Hierdoor heb je een aanpassing van sterkte nodig. Het is per persoon afhankelijk hoe vaak en hoe snel dat gebeurt, maar het gemiddelde is twee aanpassingen na aanschaf van je eerste leesbril. Een tweejaarlijkse controle van je ogen is om die reden dan ook aan te bevelen.

Bekijk onze collectie leesbrillen

De kwaliteit van kant-en-klare leesbrillen is de laatste jaren sterk verbeterd waardoor je met een gerust hart een leesbril kunt kopen.

 

Oogmeting

Voordat je een beslissing neemt over wat voor soort leesbril je gaat kopen, raden wij aan om eerst langs een oogarts of opticien te gaan. Hierdoor weet je exact welke sterkte je nodig hebt en ook worden je ogen grondig gecheckt.

De oogarts kan constateren of er sprake is van Glaucoom. Een oogaandoening die indien je er vroeg bij bent, goed te verhelpen is. Waarom we aanraden om dit bij een oogarts te laten doen en niet bij een opticien, komt voort uit een onderzoek van de Consumentenbond.

Oogarts of opticien?

In dit onderzoek geeft de voorzitter van de Nederlandse Optometristenvereniging, Anton Verezen, aan dat consumenten die een kant-en-klare goedkope leesbril aanschaffen niet meer gewaarschuwd worden voor deze oogziekte.

Maar van de 16 winkels die leesbrilletjes verkopen waar diverse leesbrillen zijn getest waaronder: leesbril Kruidvat, leesbril Hema, leesbril Action, leesbril Etos die de Consumentenbond bezocht, werd er maar in een enkel geval gevraagd naar tekenen van glaucoom.

Door te kiezen voor een goedkope leesbril kan je je ogen geen schade toebrengen of je zicht nog verslechteren

Koop nooit een goedkope leesbril. Of toch wel?

Verziend of bijziend?

Bijziend zijn betekent dat je van veraf niet meer scherp ziet. Over het algemeen genomen begint dit in de pubertijd. Om het zicht te corrigeren is er een min-sterkte nodig.

Verziend zijn betekent dat je van dichtbij niet meer scherp ziet. Over het algemeen genomen begint dit na het 40e levensjaar. Om het zicht te corrigeren is er een plus-sterkte nodig, of te wel een leesbril.

Astigmatisme wordt ook door brilglazen gecorrigeerd. Dit is over het algemeen een erfelijke aandoening waardoor het beeld wazig en vervormd is.

Leesbrillen corrigeren alleen de verziendheid. Voor andere aandoeningen zijn kant-en-klaar brillen dan ook niet aan te bevelen. Maar als je voor verziendheid een leesbril nodig hebt, ben je dan slecht af met een kant-en-klare leesbril?

Europese richtlijnen

In ons vorige blog wanneer heb je een leesbril-nodig? stipten wij al aan dat alle kant-en-klare leesbrillen moeten voldoen aan de in Europese vastgestelde richtlijnen. Er zijn normen gesteld aan de sterkte, de pupilafstand en aan de hoogte en afstand van het centrum in de glazen.

De Consumentenbond gaf aan dat van de 100 onderzochte leesbrillen 73 aan deze eisen voldeden en 27 niet Hier zaten zowel aangemeten als kant-en-klare leesbrillen bij. De conclusie van de consumentenbond is dan ook dat je heel goed een goedkope leesbril kunt aanschaffen.

Amerikaanse onderzoeken

Natalie Hutchings, universitair hoofddocent aan de University of Waterloo’s School of Optometry en Vision Science, deelt die mening niet helemaal: “Voor veel oudere volwassenen zal een kant-en-klare leesbril prima in orde zijn en je ogen niet onherstelbaar beschadigen”. “Als je recept niet erg sterk is, en je gebruikt ze maar voor korte tijd – om bijvoorbeeld een snel etiket in de supermarkt te lezen – dan zouden deze goedkope brillen geen kwaad.”

Ze baseert haar mening op een ongepubliceerde onderzoek van de universiteit van Cincinnati. Dit werd in 2013 gepresenteerd tijdens de jaarlijkse conferentie van de Associatie voor Onderzoek in Visie en Oogheelkunde (ARVO). Hier werden 160 paar kant-en-klare brillen getest, waarvan bij 24% niet de juiste afstand van het optische centrum werd gehanteerd. Dit veroorzaakt dubbelzicht, vermoeidheid en hoofdpijn.

Leesbril.nl Webshop

Het gemiddelde zicht

Het advies van Natalie Hutchings is dan ook: “Kies alleen de sterkte waarmee u iets op een comfortabele afstand kunt lezen. Sterker is niet noodzakelijkerwijs beter.

Onderzoek de bril op bubbels, golven of andere vervormingen die uw ogen kunnen storen. Gebruik geen kant-en-klare-leesbrillen voor het werken op de computer; je zit verder van het scherm dan dat je doet vanuit een boek of tijdschrift.

” Inna Ozerov, MD, oogarts en directeur van het Miami Eye Institute deelt haar mening. “Voor vrij eenvoudige voorschriften is het prima om geld te besparen en een leesbril online te verkrijgen.” zegt Dr. Ozerov. “Voor meer complexe voorschriften, zoals bifocale lenzen en in het bijzonder progressieve lenzen, denk ik dat het het beste is om naar een optometrist te gaan en op de juiste manier te worden gemeten.”

Normale Pupilafstand

Ook Professor Werner Spileers van de KU in Luiven is van mening dat kant-en-klaar leesbrillen zijn gemaakt voor mensen met een normale pupilafstand. “Door te kiezen voor een goedkope leesbril kan je je ogen geen schade toebrengen of je zicht nog verslechteren.” Dus als jij een ‘normale’ pupilafstand hebt dan ben je goed af met een goedkopere kant-en-klare leesbril.

Als je een andere oogafwijking hebt of als je pupilafstand te veel afwijkt van het gemiddelde, dan bestaat er een kans dat een goedkope leesbril hoofdpijn of vermoeide ogen veroorzaakt.

Meet hier je pupilafstand.

Kortom, Koop nooit een goedkope leesbril of toch wel? Voor ogen die iets specifieks nodig hebben, is een aangemeten leesbril een goede optie. Maar voor de gemiddelde mens is er niets maar dan ook niets mis met een kant-en-klaar goedkoop leesbrilletje.

De kwaliteit van kant-en-klare leesbrillen is de laatste jaren sterk verbeterd waardoor je met een gerust hart een leesbril kunt kopen.

bronnen:

https://www.hln.be/de-krant/-zicht-wordt-niet-slechter-met-goedkope-leesbril~aaa56a8f/#paywall
https://www.trouw.nl/home/de-tijd-van-dure-brillen-is-voorbij~a994f36a/
https://www.verywellhealth.com/readymade-reading-glasses-harm-2224314
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/voor-elk-moment-en-elke-plek~b538da3a/
https://www.health.harvard.edu/vision/cheap-reading-glasses-helpful-or-harmful
https://www.americasbest.com/patient-education/eyeglasses/prescription-reading-glasses-vs-otc
https://www.rd.com/health/wellness/tips-wearing-glasses/
https://www.ihearteyewear.com/blogs/news/15689752-the-real-difference-between-expensive-and-cheap-reading-glasses

https://oogfonds.nl/onze-ogen/oogziektes/glaucoom/wat-is-glaucoom/

Zijn goedkope leesbrillen slecht voor mijn ogen?

Voor ogen die iets specifieks nodig hebben, is een aangemeten leesbril een goede optie. Er is niets mis met een goedkope leesbril. De kwaliteit van leesbrillen is de laatste jaren sterk verbeterd waardoor je met een gerust hart een leesbril kunt kopen.

Waar kan ik goedkope leesbrillen kopen?

Een goedkope leesbril is via diverse aanbieders in de winkel of online te krijgen. Leesbril.nl heeft een ruim assortiment goedkope leesbrillen die je eenvoudig online kunt kopen.

Post a Comment