Waarom Pince-Nez Leesbrillen zo handig zijn

De Pince-Nez leesbril

De knijpbrilletjes hebben een comeback gemaakt. Deze handige leesbrilletjes knijp je zo op je neus, ideaal als je vaak je leesbril op- en afzet.

Een rijke geschiedenis

De moderne variant van deze klassieker heeft een rijke geschiedenis. In de late 19e eeuw stond de pince-nez symbool voor rijkdom en status. Het was een luxe item voor de welgestelden.

De houding ten opzichte van brillen was toentertijd het tegenovergestelde van de huidige opinie over leesbrillen. In die tijd werd het dragen van een bril gezien als een zwakte. Hoe groter de bril, hoe minder er van het aangezicht overbleef en dat werd als lelijk beschouwd. De minimalistische look van de pince-nez was dan ook een prima alternatief. Het feit dat de slapen zichtbaar bleven en de bril zo onopvallend, bijna onzichtbaar was, zorgde voor de grote populariteit.

Als men het kon betalen, kocht men een pince-nez, zodat het leek alsof er helemaal geen bril gedragen werd. De randloze pince-nez waren dan ook een enorm succes.

Weinig metaal

Benjamin Franklin, een Amerikaanse politicus en uitvinder het van het bifocaal brillenglas is medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van de pince-nez-stijl. Er was behoefte aan een visueel hulpmiddel waar weinig metaal voor nodig was. Desondanks bleven de pince-nez vrij duur. Zelfs toen de pince-nez in massa werd geproduceerd, was de prijs nog aan de hoge kant. De vele kleine bewegende delen werden toen nog steeds met de hand gemaakt.

Nu zijn bij Leesbril.nl pince-nez leesbrillen te koop vanaf €29,95.

Modebeeld

De pince-nez brillen werden door zowel mannen als door vrouwen gedragen. Omdat ze niet geschikt zijn om langdurig te dragen en omdat een bril niet in het modebeeld paste, werden de pince-nez brillen vaak bevestigd aan een ketting. Hierdoor konden ze niet op de grond vallen en waren ze binnen handbereik als dat nodig was. Ze werden als ketting gedragen of vastgemaakt aan een knoopsgat van een revers. Ook zijn er varianten waarbij er een clip achter het oor vastgemaakt kon worden of zelfs aan een broche of haarspeld.

Beroemde dragers

De pince-nez heeft op veel beroemde neuzen gezeten. Tolstoy, Teddy Roosevelt en ook koningin Wilhelmina is met een pince-nez gezien. Maar ook fictieve personages worden regelmatig afgebeeld met een pince-nez. Denk maar aan Hercule Poirot in de Agatha Christie tv-serie en meer recentelijk op de neus van Morpheus in de Matrix-filmserie.

En deze bril staat ook centraal in het moordmysterie van het Sherlock Holmes verhaal ‘The Adventure of the Golden Pince-Nez’.

Bij Leesbril.nl vind je de moderne varianten voor moderne prijzen. Er zijn pince-nez leesbrillen te koop vanaf €29,95.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *