Multifocaal, varifocaal en varifocus leesbrillen. Wat zijn dat?

Multifocaal, varifocaal en varifocus leesbrillen….wat zijn dat?

Multifocale leesbrillen zijn ‘in’. De populariteit van multifocale glazen neemt steeds meer toe. Toch is er nog veel onduidelijkheid over dit soort leesbrillen. Leesbril.nl geeft in onderstaand artikel antwoorden op de meest voorkomende vragen.

Multifocaal, varifocaal en varifocus

Multifocale leesbrillen worden ook wel varifocaal of varifocus genoemd. Het zijn drie benamingen voor hetzelfde soort leesbrilglazen. De glazen kenmerken zich doordat je van meerdere afstanden scherper kunt zien zonder van bril te hoeven wisselen. Aan de bovenzijde van het glas zie je veraf, de onderkant geeft het leesgedeelte weer en in het middendeel zie je de tussenliggende afstanden. Dit gebeurt zonder abrupte overgang. In één vloeiende beweging switch je van dichtbij naar veraf.

Ideaal dus voor iemand die bijziend is en een leesbril nodig heeft of voor degene die continue zijn of haar leesbril kwijt is.

Bekijk hier de collectie multifocale leesbrillen

Iedereen aan een leesbril

Niemand ontkomt er aan, met het verstrijken van de jaren neemt het zicht van dichtbij in scherpte af. Als je de leeftijd van 40 jaar hebt bereikt, verslapt het elastiek van het ooglensweefsel. Doordat de schakeling tussen dichtbij en veraf wordt afzwakt, worden de voorwerpen die dichtbij staan wazig. Een leesbril compenseert dat gemis aan sterkte.

Heb je nog nooit een bril gedragen en merk je dat je bij het lezen de tekst steeds verder van je afhoudt, dan is het tijd voor een leesbril. Je kan dan met een +1 sterkte volstaan. Naar mate je ouder wordt, wordt de lens steeds minder flexibel en uiteindelijk zelfs star. Bij een leeftijd van ongeveer 60 jaar is een leesbril met een sterkte van +2.5 dan ook het meest voorkomend.

De sterkte van je leesbril gaat dus een hele poos mee. Je hoeft deze niet jaarlijks te vervangen, en dat is een goede reden om een multifocale leesbril te kopen.

Drie topmodellen multifocale leesbrillen

Soorten en maten

Er zijn veel verschillende soorten multifocale of varifocale leesbrillen te koop. Er is een groot assortiment aan monturen, kleuren en sterktes. Het aanbod is enorm, maar hoe weet je nu welke multifocale leesbril het beste bij jou past?

Zoals bij veel artikelen kan je het zo duur maken als je zelf wilt. Dat is ook voor leesbrillen en ook hier geldt: duurder is niet altijd beter. De Ready-to-go multifocale leesbrillen van Leesbril.nl bieden alle gemakken die multifocale glazen met zich meebrengen voor een zeer gunstige prijs. Maar zijn ze dan wel goed, zal je je misschien afvragen.

Leesbril.nl is een online brillenwinkel, dus geen dure winkelruimtes en dat is in de prijs terug te vinden. Om die reden kunnen wij goedkoper zijn dan Hans Anders, zonder ook maar iets aan de kwaliteit en de service van een brillenwinkel af te doen. Maar online leesbrillen verkopen is niet de enige reden van de prijsverschillen. Bij de opticien zijn er speciale coatings die de prijs opvoeren, krasvrije en waterafstotende uitvoeringen, designers monturen en verschillende slijpmethodes.

Opticiens slijpen de glazen op maat, dat maakt een leesbril vanzelfsprekend duurder. Maar als je normale sterkte hebt of bijziend bent tot een sterkte van +1.5 is er geen enkele reden om een duurdere uitvoering te kiezen.

De multifocale leesbrillen van Leesbril.nl bieden met een bovengedeelte van 0 tot +1.5 en een leesgedeelte van +1 tot +3.5. De glazen bieden een soepele overgang van veraf naar dichtbij waardoor je in één leesbril drie zichtafstanden hebt. Ideaal ook als je veel computerwerkzaamheden uitvoert.

Alles in één

We kennen het allemaal. Leesbril op, leesbril af. Je leest of typt wat en zet je leesbril op, een collega vraagt iets aan je en je leesbril gaat weer af of zet je op je hoofd. Om er even later naar op zoek te gaan. Dat voorkom je allemaal met een multifocale leesbril.

De meeste mensen gebruiken hun leesbril ook voor computergebruik. Een leesbril is het beste te gebruiken op 40 cm afstand. De afstand voor de computer en beeldscherm zit op ongeveer 70 cm afstand. Het onderste deel is dan ook voor lezen en het computerdeel bevindt zich in het middelste deel van het glas. Plaats daarom je beeldscherm net iets onder de ooghoogte. Op die manier hoef je je hoofd niet te kantelen en voorkom je nekklachten.

Wennen?

Vroeger was de technologie van het slijpen nog niet zo vooruitstrevend als vandaag de dag. De overgang tussen veraf en dichtbij was dan ook niet altijd even vloeiend. In die tijd moest je wennen aan de multifocale of varifocale glazen. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. De glazen en slijptechnieken van nu bieden een comfortabel gezichtsveld met een vloeiende overgang. De multifocale glazen van tegenwoordig zijn progressief. Dat wil zeggen dat de overgang tussen de sterktes gelijkmatig verloopt.

Waar vroeger het leesgedeelte nog in het glas zichtbaar was, is deze met de moderne glazen traploos en onzichtbaar. Het gevolg is dat je aan het einde van de dag minder vermoeiende ogen hebt. En dat komt je nachtrust ook weer ten goede.

Alle voordelen van multifocale / varifocale leesbrillen op een rijtje:

 • Drie verschillende afstanden en dus sterkten in één bril;
 • Vloeiende overgang tussen de afstanden;
 • Veraf, dichtbij en de tussenliggende afstanden op scherp;
 • Nooit meer op zoek naar je leesbril;
 • Nooit meer wisselen van bril;
 • Groot assortiment, veel verschillende soorten monturen;
 • Multifocale leesbrillen met vensterglazen en een leesgedeelte;
 • Verscheidenheid aan sterktes van +1 tot +3.5 voor het leesgedeelte en zonder sterkte tot +1.5 voor het bovengedeelte;
 • Goedkoop, je hebt al multifocale leesbrillen vanaf € 49,95 inclusief bezorging;
 • Garantie op alle leesbrillen;
 • Veel goede beoordelingen over onze kant-en-klare multifocale leesbrillen;
 • Je leesbril online bestellen, is gemakkelijk en goedkoop;
 • Scherpe aanbiedingen, bekijk hier onze Top 3 meest populaire multifocale leesbrillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *